BMI berekenen

Bij een gezond lichaam hoort een gezond gewicht. Om te bepalen of je lichaamsgewicht op peil is, wordt er tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van de Body Mass Index (BMI).

Uw lengte (in cm.)
Uw gewicht (in kg.)
Uw BMI:
Beschrijving:

Om de BMI te berekenen wordt het lichaamsgewicht (in kg) gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte (in meters). Het getal wat hier uitkomt, noemt men je BMI. Een voorbeeld, stel je bent 1,80m en je weegt 85kg. De berekening voor je BMI is dan 85 : (1,80 x 1,80), met als uitkomst 26,23. In dit geval rond je het af naar beneden, iemand van 1,85m met een gewicht van 85kg heeft dus een BMI van 26.
Heb je geen zin om het zelf uit te rekenen? Geen nood, op Snelafvallen.be vind je een mooie BMI calculator. Het enige wat je hoeft te doen is je lengte en gewicht in te geven en de calculator doet de rest.

Volwassen met een BMI tussen de 18,5 en 25 hebben een gezond gewicht. Zit je onder de 18,5 dan ben je aan de lichte kant. Mensen met een BMI boven de 25 hebben overgewicht, maar dit hoeft nog geen problemen voor de gezondheid op te leveren. Is je BMI hoger dan 30, dan zit je de gevarenzone en is het verstandig om wat kilootjes kwijt te raken.

Natuurlijk is BMI niet alles bepalend en honderd procent nauwkeurig. Iemand met een afgetraind gespierd lichaam is volgens de Body Mass Index ook vaak te zwaar, terwijl dat toch echt niet het geval is. Je BMI is daarom een goede richtlijn, maar zeker geen definitieve uitkomst.